fbpx

Fraktfritt vid köp över 799 kr

Jenny Ahlin

Jenny Ahlin

Lin och linne

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin

Lin är växten man odlar och linne är tyget som vävs av linfibrerna. Linne har spelat en viktigt roll historiskt sett och är idag ett mycket bättre miljöalternativ än bomull. Lin och linne är något som är värt att bevara ur flera aspekter.

Historik

Vävnader av lin är kända från förhistorisk tid. Det äldsta fyndet, från Egypten, är 7 000 år gammalt.  Spånadslin odlades i hela Europa och var det viktigaste textila materialet fram till slutet av 1700-talet. Under 1800-talet konkurrerade den billigare bomullen ut linet. Det är främst den tidskrävande beredningen som gör linnetyget dyrare.

I Sverige har vi odlat lin för spånad sedan bronsåldern. Lin har satt sin kulturella spår vilket vi idag märker i att namnet linne lever kvar i plagget linne, sänglinne och linneskåp.

Linodling

Lin odlas främst till olja men även till spånad. Den är känslig för frost men kan odlas i svalt och fuktigt klimat. I Sverige odlas endast oljelin.

Jämfört med bomull kräver linet mindre vatten, gödning och bekämpningsmedel.

Spånadslinet är en viktigt del av det europeiska kulturarvet och bevaras därmed. Många länder i EU försöker öka odlingen för att få fram en mer lokalt producerad fiber som också är mer miljövänlig än bomullen.

Linfiberns egenskaper

Fibern är rak och slät. Jämfört med bomull är linfibrerna slätare vilket gör att smuts lossnar lättare. För att få linnetyget glansigt behöver man mangla eller stryka tyget. 

Linfibern har en ganska hög fuktupptagningsförmåga vilket gör att den sväller. Det innebär att linneväv lätt skrynklar sig i fuktigt tillstånd men också att lin passar bra till disktrasor och handdukar.

De långa fibrerna gör linnet slitstarkt och hållbart. Tyget passar därmed bra till sängkläder, kökshanddukar och andra textilier som slits.

Linne är dock oelastiskt vilket gör att den inte passar till alla typer av kläder. Linfibrerna är även svåra att växtfärga.

Linne torkar snabbt och krymper knappt vid tvätt. Linnevävnader är även bättre på leda bort värme och är svårare att antända. Ännu en stor fördel med linne är att tyget sällan angrips av ängrar.

Linberedning

Plantorna skördas en månad efter blomningen. Efter skörd torkas linet och sedan rötas det på fuktig mark eller i vatten. Rötningen gör att limmet som håller ihop fibrerna löses upp. Därefter bråkas och skäktas linstjälkarna för att fibrerna ska frigöra sig. Till sist häcklas, det vill säga kammas, linet för att få fram de långa fibrerna till spånad.

Man spann linfibrerna på slända fram till början av 1500-talet innan spinnrocken tog över. I och med maskinernas och bomullens intågande minskade linhantverket drastiskt.

Linne delas in i hellinne och halvlinne. Hellinne är tilverkad helt i lin och halvlinne kan ha upp till 60 procent bomull. Vanligtvis är det varpen som är i bomullen.

Producentländer

År 2012 var Frankrike, Vitryssland och Ryssland de tre största producenternas av spånadslin. Därefter kom i fallande ordning Kina, Storbritannien, Nederländerna, Belgien, Egypten, Chile och Argentina. Dessa tio länder stod för 99 procent av den totala produktionen.

I Sverige upphörde framställningen av linfiber 1966.

Linneväverier i Sverige

Idag finns uppskattningsvis fem linneväverier som väver sitt tyg av importerat lin.

Ekelunds linneväveri är Sveriges äldsta väveri med anor från 1692. 

Klässbols linneväveri startade slutet av 1800-talet. Idag är väveriet hovleverantör och importerar sitt lin lin från Frankrike och Belgien.

Växbo lin grundades 1989 och var till en början inriktad på spinning. Alla deras produkter är tillverkade i 100 procent linne.

Vävaren i Båstad är också inriktade på hellinne och har sedan 1949 haft produktion.

Hälsinge linneväveri startade 1984 men har anor från minst 100 år tillbaks i tiden.

Skötsel

Linne går att tvätta upp till 80 grader, men 40 grader är att föredra. Torktumlingen gör linnetyget mjukt men sliter på tyget. För lång hållbarhet är det bättre med hängtorkning.

För att undvika brytveck vid tvättning kan man blötlägga tyget innan, inte fylla maskinen samt centrifugera sparsamt.

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs även:

Måla med pigment och linolja

Det är både enkelt och billigt att blanda sig egen färg. Dessutom kan man få fram olika kulörer genom att blanda olika

Linolja till trä och färg

Lin odlas som spånadslin eller oljelin. I Sverige är det endast oljelin som man numera odlar och det sker i den södra