fbpx

Fraktfritt vid köp över 799 kr

Jenny Ahlin

Jenny Ahlin

Tälja i trä: val av material

För att lyckas med att tälja i trä är det viktigt att ha en vass kniv och välja rätt träslag. I den här artikeln får du tips på hur du hittar material och vilket träslag du ska välja. 

Välja rätt träslag

Det viktigaste att börja med är att bestämma sig för vad man ska tälja. Antingen har du en färdig plan och går sedan ut i skogen för att hitta rätt material eller så går du ut i skogen och låter dig bli inspirerad av det du hittar. Det viktigaste är att du väljer rätt träslag till rätt föremål.

Ska det bli sked behöver du ett träslag med god hållfasthet. Ska du hugga en stor skål är det bättre att välja ett mjukare träslag. 

Trä är lättast att tälja i när den är färsk. Ett bra tips är att såga och klyva upp lämpliga bitar som du  lägger i plastpåsar och sedan fryser in. Då har du alltid färska ämnen (så kallas det trä som man ska slöjda i) till hands. Det är även lämpligt att ta ner träd under den kallare delen av året. Mitt under sommaren är det stor risk att ämnet torkar för fort och spricker samt börjar mögla. Möglet kan missfärga ämnet.

Björk, asp och al är tre lämpligt träslag att tälja i. De är vanligt förekommande och finns i hela landet.

Aspskog

Asp

Asp är ett mjukt och ljust träslag. På grund av dess mjukhet är det inte lämpligt att tälja slevar och liknande i asp. Däremot lämpar den sig bra till krympburkar, skålar och tråg. Veden innehåller kisel vilket gör att verktygen blir slöa ganska snabbt. 

Björk

Björken är en stor favorit. Den är lagom mjuk att tälja i och har många olika användingsområden. Veden är smaklös vilket gör att det går att använda björk i föremål som kommer i kontakt med mat. Den har även en ljus fin färg.

I björk kan du bland annat tälja smörknivar, slevar, stekspadar, skedar, kåsor, krokar och krympburkar. Björk passar även till att slöjda större föremål såsom möbler.

Smörkniv i björk som ytbehandlats med linolja vilket skapat en lite gulare nyans.

Al

Al är också relativt mjukt och har en rödaktigt nyans på veden. Likt asp passar inte al till föremål som kräver styrka såsom slevar utan till tråg, skålar och möbler.

Tråg i al som målats med svart linoljefärg på utsidan. Insidan är ytbehandlad med linolja.

Läs mer om de tre träslagen och de andra svenska träslagen.

 

Två sätt att få tag på material

Att få tag i slöjdämnen kan vara mer eller mindre svårt. Om du inte äger egen skog kan du få tag på slöjdämnen genom att kontakta markägare eller arborister.

 
Fråga markägaren

Ta reda på vem som är markägaren till skogen och fråga om lov. Det som räknas som sly kan vara lättare att få tillstånd att ta ner eftersom det besparar markägaren jobb. Fråga även om du får såga ner en gren om det inte är lämpligt att ta ner ett helt träd. För att fälla ett stort träd krävs det även goda kunskaper i trädfällning.

Du kan även hålla utskick efter områden som regelbunden röjs, såsom kraftledningsgator och vägkanter. Ta kontakt med markägaren för att fråga när de tänker röja eller om det är okej att du själv tar ner träd.

Efter en kraftig storm kan det också vara lämpligt att hålla utkik efter fallna träd. Även då gäller det att kontakta markägaren.

 
Fråga en arborist

Bor du i en stad med parker och trädgårdar finns det troligen även arborister. De är specialiserade på att beskära och fälla träd. Ta kontakt med några stycken och fråga om det är okej att komma och hämta material. I olika forum på sociala medier kan man även få tips nedsågade träd.

Arboristerna måste transportera bort materialet och blir oftast glada av att få mindre att släpa på.

Har du fler tips på hur man kan få tag på ämnen att slöjda i? Skriv gärna en kommentar.

 

Kniv & Karda säljer bland annat täljknivar och skedknivar. Utbudet hittar du här.

Vill du lära dig mer?

I böckerna Konsten att tälja, Slöjda i trä och Tälj! får du tydliga instruktioner och många tips på vad du kan tälja.

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs även:

Måla med pigment och linolja

Det är både enkelt och billigt att blanda sig egen färg. Dessutom kan man få fram olika kulörer genom att blanda olika

Linolja till trä och färg

Lin odlas som spånadslin eller oljelin. I Sverige är det endast oljelin som man numera odlar och det sker i den södra