fbpx

Fraktfritt vid köp över 799 kr

Jenny Ahlin

Jenny Ahlin

Hampa till rep och tyg

Hampa är en gammal och härdig kulturväxt. Den har varit en av jordens viktigaste grödor och det är få fibrer som har samma styrka och hållbarhet som hampa. Av växten får man bland annat tyg, olja till lampor, papper och mediciner. Det finns belägg för att man har använt hampa i 10 000 år. 

Historia

I Sverige finns det fynd på att man har odlat hampa i Jämtland för drygt 2000 år sedan, men det var under järnåldern som odlingen tog fart. Under medeltiden var hampa en vanlig gröda i landet och under 1100- och 1200-talet var den en av de sex viktigaste grödorna i Sverige tillsammans med lin, bönor, ärtor, vete och råg. 

Det var bland annat inom sjöfarten som hampan var betydelsefull. Skeppet Vasa, som sjönk 1628, hade 11 ton rep och segel av hampa ombord.

Från 1970 fram till 2005 var växten förbjudet att odla i Sverige. Idag odlar man spånadshampa endast för industriellt bruk i Sverige. Industrihampan använder man som isoleringsmaterial i byggindustrin och till inredning i bilar.

Enligt Svenska Hampaförbundet har hampan 50 000 olika användningsområden, alltifrån kläder till kosttillskott.

Odling av hampa

Hampa ingår i samma växtfamilj som humle. Växten finns i två olika varianter; spånadshampa med mycket låga koncentrationer av den hallucingena drogen och indisk hampa som man använder vid tillverkning av cannabis.

Plantan växer snabbt, är tålig och går att odla i de flesta klimat. Det gör att den går utmärkt att odla utan bekämpningsmedel och konstgödsel, vilket är önskvärt ur miljösynpunkt.

Fibrerna

Plantan kan bli cirka två meter lång i det svenska klimatet, i gynnsamma fall kan den bli nio meter lång. Det är från den yttre delen av stammen som man kan utvinna fibrerna.

Framställning av fibrerna sker genom rötning och bråkning. Samma process som vid linberedning. Läs mer om det i artikeln om Lin och linne.

Fibrerna tål röta mycket bra och har hög dragstyrka. Dess styrka till och med ökar i vått tillstånd. Däremot bryts fibrerna lätt ner av ljus. 

Fibrernas egenskaper innebär att hampa är mycket användbart till rep, snören, grova vävar, tyg och nät.

Textil från hampa

Den hampa som man använder till textilier odlas främst i Kina och Östeuropa. Av det vävda tyget kan man erhålla varierande kvalitet, alltifrån ett mycket mjukt tyg till grov säckväv. Tyget blir mycket slitstarkt och det använde man till gruvgrävarnas byxor.

Likt flera andra naturmaterial så svalkar hampan på sommaren och värmer på vintern. Den är även antibakteriell, inte statisk samt resistent mot värmeförändringar. 

Ett svar

  1. Hej!

    Vilken trevlig artikel om hampa! Vill flagga för att Industrihampaföreningen i Sverige finns för de som är intresserade ur privat eller professionell synvinkel. IHFS har ett nätverk runt i hela landet som består av odlare, företagare och privatpersoner med intresse för hampa. Här är länk till hemsidan: http://www.hampa.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs även:

Måla med pigment och linolja

Det är både enkelt och billigt att blanda sig egen färg. Dessutom kan man få fram olika kulörer genom att blanda olika

Linolja till trä och färg

Lin odlas som spånadslin eller oljelin. I Sverige är det endast oljelin som man numera odlar och det sker i den södra