fbpx

Fraktfritt vid köp över 799 kr

Jenny Ahlin

Jenny Ahlin

Linolja till trä och färg

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin

Lin odlas som spånadslin eller oljelin. I Sverige är det endast oljelin som man numera odlar och det sker i den södra halvan av landet. Linolja har flera olika användningsområden. Man använder den till färg, till rostskydd och ytbehandling av trä.

Vill du vet mer om spånadslin? Läs artikeln om Lin och linne.

Framställning av linolja

Oljan framställer man genom att man pressar linfrön. Ungefär 25 procent av all olja som finns i linfrön kan utvinnas vid kallpressningen. Den kallpressade oljan har den högsta kvaliteten. Resterande del utvinner man genom upphettning. Upphettningen påverkar oljans egenskaper och blir inte lika jungfrulig som den kallpressade. 

Rå, kokt och oxiderad linolja

Oljan får olika egenskaper beroende på om den är rå, kokt eller oxiderad. Rå linolja tränger in i träet bra. Kokt linolja tränger inte lika bra in i träet men skapar en glansigare yta. Det beror på att linoljan vid kokning får större molekyler. Den kokta linolja använder man till att olja in trämöbler och till färg.

Rå linolja som fått stå luftigt i solen blir oxiderad. Det gör oljan tjockare och blekare. Torktiden blir därmed kortare och glansen blir djupare. Trä som man oljat in med den oxiderade linoljan blir mindre gult jämfört med den råa linoljan.

Ytbehandling av trä

Linoljan tränger in i träet och skyddar virket mot röta eftersom fukt inte kan tränga in lika lätt. Anledningen till detta är att molekylerna i linolja är väldigt små och därmed kan fylla ut tomrummen i virket.

Oljan stryker man på med svinborstpensel. Tillför mer olja tills ytan är mättad och inte suger upp mer. Överflödet kan man då torka bort. Ändträ kan man med fördel ställa i en burk med linolja för att få maximal uppsugning.

Målning med linolja

Linoljan kan man blanda med pigment för att skapa färg. De linoljefärger som konstnärer använder är tillverkade på detta sätt. Dock är färgerna för tjocka för att passa till målning av bland annat träföremål. Färgen kan man då späda ut.

Det enklaste och billigaste är dock att blanda sin egen färg. 

Hur man målar med pigment och linolja

Pigment från jord och organiska material

Självantändning

Linolja som finns i trasor kan självantända vid kontakt med luftens syre. Trasorna behöver man därför lägga i vatten eller elda upp. Efter några dygn är faran över och man kan då slänga trasan. Enbart linolja kan inte börja brinna.

Rengöring och torktid

Penslarna rengör man med såpa och vatten. 

Torktiden är ett till tre dygn beroende på temperatur, syre och ljus. Torktiden blir kortare om man blandar i balsamterpentin, vilket man endast bör göra utomhus.

2 svar

  1. När man upphettar linoljan innan man användning förbättrar man inträngningen i virket som blir djupare. Jag har sett gamla fönster som varit runt 150 år gamla där trät varit nästan som nytt.

    1. Hej Lars-Erik och tack för tipset! Jag gissar att det är rå linolja man använder då. Stämmer det? /Jenny

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs även:

Måla med pigment och linolja

Det är både enkelt och billigt att blanda sig egen färg. Dessutom kan man få fram olika kulörer genom att blanda olika

Näver som slöjdmaterial

Näver är den yttersta delen på björkar. Den korkliknande barken är formbar, motståndig mot röta och isolerar mot kyla. På grund av