fbpx

Fraktfritt vid köp över 799 kr

Jenny Ahlin

Jenny Ahlin

Pigment från jord och organiska material

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin

Pigment är färgpulver som man blandar med ett bindemedel. Man framställer pigmenten från bland annat jord, av växter, förkolnade ben eller på artificiell väg. I den här artikeln fokuserar vi på pigment från jord och organiska material. 

Att måla med pigment

Olika pigment kan ha olika täckkraft, det vill säga hur väl det täcker underlaget. Vissa pigment täcker olika bra beroende på bindemedel. Krita har bra täckkraft i limfärg men dålig i oljefärger. Pigment med dålig täckkraft kallar man för laserande.

Färgerna kan förändras när de utsätts för ljus. Vissa pigment, såsom jordfärger, är ljusbeständiga. 

För att kunna måla med pigment behöver man blanda dom med ett bindemedel. Bindemedlena kan vara vattenlösliga eller fettlösliga. Det kan vara linolja, filmjölk, lim, ägg, bivax eller syntetiskt framställda bindemedel.

Hur man målar med pigment och linolja

Jordfärger

Jordfärger är främst olika lermineraler som man delar in i ockror, umbror och terrapigment. I Frankrike benämner man jordpigmenten ocre (ockra) och i Iltalien terra. Umbra betyder skugga på italienska. Färgerna förändras när man bränner dom och det finns därmed både brända och obrända jordfärger.

Jordfärgerna kan variera i färg beroende på geografisk plats. Många pigment har därmed platsen tillagd i namnet.

Vid framställtning av jordpigment så bryter man jorden först och sedan bearbetar man och tvättas den. Slutligen malar man pigmentet till ett pulver. 

Guldocker, se bilder på alla ockror här.

Ockror

Ockror är lerjord och är den vanligast förekommande jordfärgen i världen. Man har använt den från förhistorisk tid till kroppsmålningar och hällmålningar. Färgen varierar utifrån plats vilket beror på att mineralsammansättningen varierar. Idag går det att köpa ockror som bildats naturligt eller på artificiell väg.

Pigmenten skiftar från gult till rött till brunt. Den röda färgen kommer från inslag av järnoxid. När man hettar upp jorden djupnar färgen. Den råa jorden är gulaktig.

Ockror har bra täckkraft och är beständiga mot ljus.

Obränd umbra, se bilder på alla umbror här.

Umbror

Umbror har man använt under lång till inom byggnadsmåleri och som konstnärsfärg. Det finns fyndigheter på mer än 2000 år gamla målningar med umbror. 

Färgen är gråaktig och man använder umbror för att dämpa andra färger. Dessa jordfärger har utmärkt beständighet mot ljus.

Bränd terra, se bilder på alla terror här.

Terror

Även terrapigment har man använt under långt tid. Stenåldersmänniskorna använde den i grottmålningarna. 

Terra har stora likheter med ockra, men terrorna innehåller mindre lera och mer kiselsyra. Färgen är oftast gulbrun i rått tillstånd och blir rödare när den bränns.  Pigmentet har låg täckkraft, de är med andra ord laserande.

Organiska pigment 

Organiska pigment kommer från olika växter och djur. Indigo, som man använde vid färgning av jeans, kommer från en buske och karminrött framställer man från koschenillöss. Bensvart och kimrök räknar man också till de organiska pigmenten.

Bensvart

Bensvart tillverkar man av förkolnande ben och det är ett pigment som vi har använt ända sedan forntiden. Färgen är svart med en blå färgton. Den går att använda både till oljebaserade och vattenbaserade bindemedel.

Kimrök

Kimrök är ett pigment som består av sot. Man har använt den under lång tid och den är vanligt förekommande. Idag använder man kimrök exempelvis i toner till laserskrivare och i bildäck.

Pigmentet är svart med en dragning åt blått. Den går att blanda med alla bindemedel och är ljusbeständig.

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs även:

Måla med pigment och linolja

Det är både enkelt och billigt att blanda sig egen färg. Dessutom kan man få fram olika kulörer genom att blanda olika

Linolja till trä och färg

Lin odlas som spånadslin eller oljelin. I Sverige är det endast oljelin som man numera odlar och det sker i den södra

Näver som slöjdmaterial

Näver är den yttersta delen på björkar. Den korkliknande barken är formbar, motståndig mot röta och isolerar mot kyla. På grund av