fbpx

Fraktfritt vid köp över 799 kr

Jenny Ahlin

Jenny Ahlin

Måla med pigment och linolja

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin

Det är både enkelt och billigt att blanda sig egen färg. Dessutom kan man få fram olika kulörer genom att blanda olika pigment. Här får du lära dig hur man kan måla träföremål med pigment och linolja. 

Gör så här

Blanda kokt linolja och pigment till en konsistens som liknar gräddfil. Det kommer gå åt mindre olja än vad man tror för att uppnå detta. Se till att blanda ordentligt, olika pigment löser sig olika bra med linoljan. Vill man få en linoljefärg som har samma kvalitet som konstnärsfärgerna kan man mortla smeten i några minuter. 

Om du ska måla på trä kommer trät snabbt suga år sig färgen. Se till att måla flera tunna lager än ett tjockt. Om färgen blir för tjock så kommer den så småningom att krackelera. Olika pigment kommer även vara mer eller mindre täckande. Det går mycket bra att blanda olika pigment för att få fina brytningar eller nyanser.

Läs mer om linolja här.

Läs mer om pigment från jord och organiska material här.

Torkning

Linoljefärgen torkar ungefär inom ett dygn. Se till att färgen är torr innan du stryker på nästa lager. Det går självklart bra att även måla bara en gång. Torka i så fall av överskottsfärgen för att få en jämn lyster.

Självantändning

Trasor och papper med linolja kan självantända när de torkar. Var noga med att blöta ner papper och trasor som fått linolja på sig och släng dessa sedan i sopnedkastet. Du kan även elda upp det.

Rengöring

Rengör penslar och annat med såpa och vatten. Det går bra att göra det i handfatet, färgen innehåller inga farliga ämnen.

4 svar

 1. Hej
  Jag hittar ej hur mycket pigment som behövs per liter kokt llinjeolja?
  Jag skall måla 7-8 stycken pallkragar
  Ser att ni säljer pigment i 25gr påsar.

  1. Hej!
   Det är svårt att svara exakt på. Dels beror det på vilket pigment du ska blanda med oljan och dels på hur tjock färg du önskar. Vill du ha den laserande så går det åt mindre mängd pigment. För att få en färg som har konsistensen som gräddfil går det åt ungefär lika mycket pigment som olja. Jag hoppas att det var en hjälp på vägen. Lycka till med pallkragarna!

   1. Tack för vägledningen Jenny gällande blandning av pigment och linolja. Jag undrar även om det går att blanda ert svarta pigment och bruna pigment umbra (har köpt båda) i tjära/trätjära och få någon effekt av färgen? Funderar på att välja tjära/trätjära istället för linolja till utvändig behandling av pallkragarna.

    1. Tyvärr har jag ingen erfarenhet av eller kunskap om att blanda pigment med tjära. Jag tror att de som säljer tjära har vetskap om det. Berätta gärna hur det går. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs även:

Linolja till trä och färg

Lin odlas som spånadslin eller oljelin. I Sverige är det endast oljelin som man numera odlar och det sker i den södra

Näver som slöjdmaterial

Näver är den yttersta delen på björkar. Den korkliknande barken är formbar, motståndig mot röta och isolerar mot kyla. På grund av