fbpx

Frakt 49 kr, fraktfritt vid köp över 800 kr ::: Trygg och enkel betalning med Klarna eller PayPal

Ola Forsberg

Jag bor i Leksand och jobbar deltid på musikskola. All övrig tid tillbringar jag i snickarboa, där jag jobbar med all slags trähantverk. De senaste 20 åren har jag haft sommarkurser i träsvarvning på Sätergläntan.

Jag har hållit på med trähantverk (mer medvetet) sedan mitten av 80-talet. Då skaffade jag en minisvarv och svarvade smörknivar på köksbordet i min etta. Bodde då i Borås. 1987 var jag tjänsledig från mitt musikerjobb och gick på Stenebyskolan i Dalsland där vi fick prova på all slags trätekniker. Svarvning fascinerade mig lite extra då det blir resultat med en gång. Skålar och kåsor gör jag i rått material då det är så lättarbetat. Det är då också möjligt att tillverka större föremål utan risk för torksprickor. Slutformen blir dock lite oval vilket jag tycker är både snyggt och charmigt. Jag vill också se och känna spår av verktyg och använder minimalt med sandpapper.

Jag är inspirerad av allmogeföremål och gamla tiders sätt att jobba med trä över huvud taget. På något vis att träet självt bestämmer storlek och form.